keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Kirja tag ja Kirjaihmisen kauhukuvia tag



Bongasin Kirjavarkaan tunnustuksia -blogista tällaiset tagit: Kirja tag ja Kirjaihmisten kauhukuvia tag. Kyselyt, ja varsinkin kirjoihin ja lukemiseen liittyvät kyselyt ja kysymykset ovat hauskoja, joten päätin vastata. Etenkin kauhukuvakysymyksiin oli kauhea keksiä vastauksia, mutta toisaalta ne saivat minut ajattelemaan kirjojeni tärkeyttä. :-)


1. Onko sinulla kotonasi tietty paikka, jossa luet?
Sängyllä omassa huoneessani, olisi minulla nojatuolikin, mutta se on vaatteiden säilytyspaikka :-)

2. Kirjanmerkki vai palanen paperia?
Virallisia kirjanmerkkejä minulla on vain yksi, yleensä käytän kirjanmerkkeinä vaatteista irrotettuja merkkilappuja. Hyvä ja käytännöllinen tapa säilyttää hienot merkit.

3. Voitko lopettaa lukemisen milloin vain vai luetko aina sivun tai kappaleen loppuun?
Pyrin yleensä lukemaan kirjasta kappaleen/kappaleita kerrallaan selkeyden vuoksi, mutta jos tiedän jatkavani taas pian voin lopettaa kesken luvunkin, mutta yleensä silloinkin järkevään kohtaan esim. kokonaan uudelle aukeamalle, jossa lause ei jää kesken.

4. Syötkö tai juotko lukiessasi?
Minulla on aina mehulasi yöpöydälläni, aamuisin juon kahvia kaakaolla ja kermalla lukiessani. En oikein osaa syödä lukiessani, rouskuvat ruuat häiritsevät keskittymistäni ja kerran vedin karkin henkeeni lukiessani hauskaa kirjaa. Koska luen välillä aika rankkaa kirjallisuutta kuvotuskin on yleistä, eikä silloin tee mieli syödä.

5. Voitko kuunnella musiikkia tai katsella televisiota lukiessasi?
Riippuu kirjasta, yleensä koulukirjoja lukiessani tarvitsen pientä taustahälinää keskittymiseen (hereillä pysymiseen), koska olen tottunut siihen koulussa. Kaunokirjallisuutta lukiessani taas en pidä televisiota päällä, ellen lue mainoskatkon aikana, silloin laitan vain äänettömälle.

6. Luetko kotona vai missä vain?
Yleensä kotona, ei ole oikein muutakaan paikkaa, jossa lukisin. Joskus harvoin kun minulla on hypäreitä koulussa saatan lukea kirjastossa tai käytävillä, mutta silloin luen yleensä koulukirjoja tai sarjakuvia netistä.

7. Luetko ääneen vai hiljaa päässäsi?
Hiljaa päässäni, ääneen luku olisi kiusallista. Tosin silloin kun luen jotakin vieraalla kielellä saatan lukea hiljaa ääneen ihan harjoituksen vuoksi, tätä teen paljon. esim ruotsinkielessä.

8. Luetko kaikki sivut vai hypitkö sivujen yli?
Harvoin hypin yli kokonaisia sivuja, korkeintaan kappaleita. Jos minun pitää lukea jotain nopeasti, eikä kirja miellytä silmäilen sivun pikaisesti läpi katsoen onko siellä jotakin juonellisesti tärkeää tai kiinnostavaa, sitten luen sen nopeasti.

9. Hajoaako kirjan selkä lukiessasi vai pysyykö se kuin uutena?
Ongelmani ei ole niinkään selkämyksissä vaan kulmissa, suuri osa kirjoistani on paperikantisia, minkä vuoksi kulmat kovilla reppussa reissaamisen takia. Ainoat kirjat joista selkämykset ovat huonoina ovat muuta osa Mustan tikarin veljeskunnasta, pari kirpparilöytöä (ei minun runtelemiani) ja muutama paljon lukemani manga-pokkari.

10. Kirjoitatko kirjoihin?
Öö, en. En oikein ymmärrä muiden kuin koulukirjojen suttausta, koulukirjoihin teen paljon merkintöjä ja muistutuksia, mutta en kaunokirjallisuuteen. Minulla on yöpöydälläni vihko johon merkitsen kaikki älynväläykset ja muistettavat sitaatit. Tosin kulmien taittelu on paheeni.

Sitten kauheiden kauhukuvien kauheat kysymykset.

1. Sinun täytyy hankkiutua eroon kaikista kirjoistasi ja saat pitää ainoastaan yhden kirjan seuraavista neljästä genrestä: nykykirjallisuus, fantasia, tietokirjallisuus, ja yksi vapaavalintainen. Mitkä valitset?
(Kamala kysymys!) Nykykirjallisuudesta pelastaisin luultavasti Laura Gustafssonin Huorasadun. Fantasiakirjallisuudesta tekisi mieli pelastaa kokonainen sarja, Mustan tikarin veljeskunta, mutta jos saan valita vain yhden niin kyseisestä sarjasta osan Sitomaton rakastaja. Tietokirjan, jonka pelastaisin olisi Virosta löytämäni aarre Bodies of subversion, a secret history of women and tattoo by Margot Mifflin, kertoo länsimaalaisten naisten (enimmäkseen amerikkalaisten) tatuointien historiasta. Vapaavalintaisena genrenä olisi maaginen realismi mutten osaa päättää olisiko se Erin Morgensternin Yösirkus vai Deborah Harknessin Lumottu, heittäisin varmaan kolikkoa näiden kahden välillä.

2. Olet kirjakaupassa ja kuulet teinin valittavan, ettei hän halua lukea, mutta hänen äitinsä inttää, että heidän pitää ostaa jotain. Menet heidän luokseen ja suosittelet kirjaa, jonka ajattelet sopivan sellaiselle, joka ei juuri perusta lukemisesta. Mitä kirjaa suosittelet?
Riippuu nuoren iästä ja tietty persoonasta, mutta Potterit menisi varmaan kaikille. Myös Annukka Salaman Faunoidit-sarja on nuorille sopivaa, pojille suosittelisin Darren Shan -sarjaa. Anu Holopaisen Ihon alaiset olisi myös hyvä valinta, joka varmasti herättäisi nuoressa ajatuksia.

3. Et tunne oloasi hyväksi ja tarviset piristävän kirjan, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Minkä kirjan luet?
Yleensä luen Mustan tikarin veljeskuntaa tai Manalan valtiaita  kun haluan muuta ajateltavaa, myös Michele Haufin Rakas vampyyrini  on ihana kirja. Noita luen lähinnä jännityksen takia, ne vievät ajatukset muualle. Varsinaista hyvää mieltä saan Peach-Pitin Shugo Chara- mangasarjasta, koska se on niin hirveän söpö, verensokeri nousee ihan silmissä. Myös Nemi-sarjakuvat antavat hyvän mielen.

4. Menet ajassa taaksepäin teinivuosiisi. Mitä kirjaa lukemasta oletettavasti löytäisit itsesi?
Pimeyden rakastaja  tuli luettua varhaisteininä, vaikkei se ole lasten kirja tai edes nuorten :-D

5. Ystäväsi yllättää sinut matkalla ja sinulla on tunti aikaa pakata. Minkä kirjan otat mukaan lukeaksesi sitä matkalla?
Luultavasti jonkun pokkarin, ehkä Jean M. Untinen-Auelin Luolakarhun klaanin, joka jäi kesken viime vuoden reissulukemisena.

6. Talosi on ryöstetty. Älä huoli, kaikki ihmiset ovat turvassa, mutta kirjahyllystäsi ei voi sanoa samaa. Minkä kirjan toivot olevan tallella?
Taidan toistaa itseäni, mutta toivoisin koko Mustan tikarin veljeskunta -sarjan olevan tallella, jos saisin vain yhden kirjan se olisi edelleenkin Sitomaton rakastaja.

7. Ystäväsi lainaa kirjan ja palauttaa sen huonossa kunnossa. Miten ragoit? A) Teeskentelet, ettet huomannut B) Pyydät häntä ostamaan uuden C) Teet salaa samoin jollekin hänen tavaralleen
En juuri lainaa kirjoja, etenkään sellaisia joiden kunnosta olen tarkka. Luultavasti B:n. C:kin lienisi mahdollinen jos B vaihtoehtoon ei suostuttaisi. (Vitsi vitsi, ehkä)

2 kommenttia:

  1. Vaatteiden merkkilappuja en olekaan vielä keksinyt käyttää kirjanmerkkeinä, pitää ehdottomasti kokeilla! Kiva kun vastasit kysymyksiin :)

    VastaaPoista
  2. Kannatta kokeilla, etenkin jos löytyy joku oikein hieno ja erikoinen merkki!

    Ilo oli kokonaan minun puolellani, kiva kun olet tuonut tagit suomalaisiinkin kirjablogeihin :-)

    VastaaPoista