sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Blogger Recognition Award -palkintohaaste


Sain tämän haasteen/palkinnon Taikakirjaimet-blogin Raijalta sekä Tarinoiden syvyydet -blogin Nina Marilta. Kiitos, hieman kyllä yllätyin tästä huomionosoituksesta :-D

 Haastesäännöt:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi

 2. Kuinka aloitin bloggaamisen
Olin seuraillut kirjablogeja anonyyminä jo muutaman vuoden, mutta en itse uskaltautunut bloggaamaan ennen kuin aloin suorittaa lukion lukudiplomia (mikä on erittäin järkevää lukion kolmantena vuotena).Lisäksi halusin jonkun harrastuksen, joka veisi ajatukseni koulutöistä, minä nimittäin podin huonoa omaatuntoa jos en opiskellut vaikka olisi esim. loma. Kirjablogi oli hyvä valinta, sillä aluksi sen ylläpitoon tekosyynä toimi koulutyöt, mutta nyt se on muuttunut enemmän harrastusblogiksi joka tuo säännöllisyyttä lukuharrastukseeni ja vähän muuhunkin. Kirjablogi on myös väylä jakaa omia mielipiteitäni ja ajatuksiani kirjoista, sillä oikeassa elämässä ne kaikuvat kuuroille korville. Koska kirjablogeista olin saanut paljon uusia kirjavinkkejä ja ajatuksia halusin itsekin kantaa korteni kekoon toivoen, että blogistani olisi jollekulle jotakin hyötyä tai iloa.

3. Ohjeita aloitteleville bloggaajille
 Ihan ensiksi bloggaamista ei kannata pelätä tai arastella, jos haluaa perustaa blogin. Kaikki aloittavat samasta ruudusta, kokeilevat ja mokailevat, vaikka ei siltä ehkä vaikuta kun katsoo monta vuotta bloganneiden bogeja.

Blogilla on kuitenkin hyvä olla jokin perusidea, ettei se karkaa käsistä ja muutu sillisalaatiksi. Lukija löytää helposti blogin joka keskitty esim. johonkin harrastukseen. Toki on olemassa myös päiväkirjamaisia lifestyle-blogeja, mutta nekin ovat yleensä saaneet  alkunsa jostakin harrasteblogista. Kun miettii mistä haluaa blogata kannattaa myös miettiä omaa yksityisyyttä, haluaako kirjoittaa omalla naamaalla ja nimellä kertoen omasta vakaumuksestaan, vai olisiko nimimerkki ja suurpiirteisemmät tiedot parempia. Internetistä kun on vaikeaa saada mitään pois, vaikka blogin tai bloggauksen poistaisikin. Nuorille bloggaajille suosittelen nimimerkkiä, mutta se on jokaisen oma valinta, mutta esim. tuleva työnantaja voi yrittää googlettaa sinut, katsoakseen millainen ihminen olet.

Bloggaaminen on sosiaalista. Uskokaa tai älkää, mutta blogien takana on myös ihmisiä, eikä mitään bloggauksen ylimaageja. Uskaltaudu seuraamaan, kommentoimaan ja vaikkapa lähettämään haasteita. Omaa blogiaan ei kannata ihan ylettömästi mainostaa, mutta hyvä vinkkaus oman blogin olemassa oloon on mainita sivumennen että on esim. lukenut saman kirjan. Muista myös hyvä käytös omassa blogissasi, kommentteihin on kohteliasta vastata (lukuun ottamatta trolleja ja haukkuja, jotka voi surutta poistaa).

Kohteliaisuus on hyvä muistaa myös omissa blogiteksteissä, tämä ei tarkoita silkkihanskojen käyttöä. Liiallinen kiroilu on mautonta ja kannattaa myös varautua siihen, että tulenarkojen aiheiden kuten uskonnon tai politiikan käsittely saattaa aiheuttaa inhottavaa kommentointia. En kehota itsesensuuriin vaan varautumaan siihen mitä kommenttiboxiin saattaa ilmestyä.

Viimeiseksi älä stressaa lukijamääristä, sillä suomi on pieni kieli, jolloin lukijoita on vähän. Etenkin kirjablogeissa keskiverto lukijamäärä lienee 50, yli sadan yltävät vain muutamat. Lukijoita kyllä tulee silloin kun tulee, joten ei kannata esim. muuttaa kirjoitustyyliään tai kopioida muiden ideoita, sillä lukijat kyllä huomaavat ja arvostavat aitoutta. Lisäksi anonyymit lukijat kunniaan! Kaikilla ei ole google-tiliä joilla he voisivat seurata sinua vaan blogisi saattaa olla joidenkin  suosikkilistoissa.

5. Seuraavat bloggaajat palkinnon saajikksi:
Cilla in Wonderland  
Tyttö ja liian suuri kasa kirjoja
Kirjamaailma
Kirjavarkaan tunnustuksia
Storytime is over
bookishteaparty
Evarian kirjahylly
Narseskan kirjanurkkaus
Dysphoria
Notko, se lukeva peikko




3 kommenttia:

  1. Mukavaa, että vastasit haasteeseen. Olet huomionosoituksen ansainnut. On yllättävän tärkeää saada joskus sanottua mitä ajatuksia jokin kirja herätti. Varsinkin minulla ei lähiympäristössä ole montaakaan samoja teoksia lukevia henkilöitä, joten aina ei tule tilaisuutta keskustella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Omasta harrastuksesta puhuminen on tärkeää hengenravintoa, joka ainakin omalta osaltani jäisi vajaaksi ilman blogia, sillä harva kaverini ylipäätään lukee saati sitten samoja kirjoja! Sen lisäksi että blogeissa kuulee ja jakaa mielipiteitä kirjoista löytää myös uutta luettavaa.

      Kiitos vielä kerran palkinnosta ja kommentista. Hyvää kesää! :-D

      Poista
  2. Kiitos palkinnosta, vastasin siihen äsken. Hyvää juhannusta! :)

    VastaaPoista