tiistai 19. heinäkuuta 2016

Naistenviikkohaaste osa 2: MangamimmitManga eli japanilainen sarjakuva on muotoutunut jo omaksi alakulttuurikseen. Mangaa leimaa tietynlainen seksismi pikkareiden vilauttelun ja ylityttömäisten sankarittarien mudossa, mutta manga ei ole vain sitä. Osa mangakoista (mangan piirtäjistä/käsikirjoittajista) rikkoo stereotypisiä kaavoja heittäen lolit, tsunderet ja yanderet nurkkaan muodostaen aivan omanlaisensa hahmokaartin ja juonikaaren. Nämä kolme mangakaa ovat kaikki naisia, jotka ovat nousseet maailmanmaineeseen niin omaperäisen piirrustustyylin ja vahvojen naisten ansiosta.

Sugar Sugar Rune
Kirjoittanut/ kuvittanut: Moyoco Anno
Julkaistu: 2003- 2007(Kodansha)
Suomennettu: 2008- (Sangatsu Manga)
Osia: 8/8
Ikäraja: Yli 10-vuotialle

"Tässä hertainen kaksikko, joka vie sydämmet - kirjaimellisesti!  Ystävättäret Chocola ja Vanilla ovat tulleet meidän maailmaamme Taikamaasta, jonka seuraavaksi kuningattareksi kumpikin on ehdolla. Voittaja on se, joka määräaikaan mennessä kerää enemmän sydämiä. Kun joku ihastuu pikkunoitiin nämä sieppaavat itselleen tunteen, joka kiteytyy sydämmen muotoiseksi jalokiveksi. Mitä vahvempi tunne, sitä arvokkampi saalis... Mutta joku tahoo häiritä kilpailua, ja Chocolan ja Vanillan ystävyyskin joutuu mittelössä koetukselle. Sangatsu Mangan uusi tyttöjen sarja Sugar Sugar Rune tarjoaa reilusti romantiikkaa ja huumoria, ripauksen jännitystä ja makeaa mahan ja silmien täydeltä." (1. osan takakansiteksti)

Moyoco Annon tyttöenergia on huippulaatua. Päähenkilö Chocola on tyypillinen Annon hahmo, tuittupäinen ja rohkea, joka ei pelkää olla oma itsensä. Nuoremmille lukijoille Chocola on rohkea roolimalli, ja vanhemmat lukijat taas löytävät sarjasta kritiikkiä japanilaista (ja mangamaista) naiskuvaa kohtaan. Huolimatta siitä, että tytöt yrittävät saada poikein sydämmet sykkimään, tämä ei ole mitään parisuhdehöttöä. Ihmisillä on rajattomasti sydämmiä tuhlattavatksi, joten ihastuksia tulee ja menee, mutta tytöt eivät itse saa langeta rakkauden ansaan, sillä heillä on vain yksi sydän. Varjellessaan ainoaa sydäntään Chocola pohtii ihastumista ja rakastumista kriittisestä näkökulmasta, mutta samalla uteliaana, hieman kadehtien. Romantiikkaa, räväkkyyttä ja ihania yksityiskohtia ei säästellä kun tytöt tekevät taikojaan voittaakseen kuningatarkisan!

Nana
Kirjoittanut/kuvittanut: Ai Yazawa
Julkaistu: 1999-? (Shueisha)
Suomennettu: 2008-?(Egmont)
Osia: 21/?
Ikäraja: Yli 14-vuotiaille

"Kaksi erilaista Nanaa. Yhteinen kohtalo. Punk-prinsessa ja rakkaudennälkäinen pikkukaupungin tyttö Tokion sykkeessä." (1. osan takakansiteksti)

Nuorille aikuisille suunnattu Nana tarjoaa ihmissuhdesotkuja ja ikuista ystävyyttä kahden Nanan seurassa. Nanat eivät tunne toisiaan entuudestaan, mutta päätyvät yhteiseen asuntoon Tokiossa. Nana O tuo Nana K:n (jota kutsutaan myös Hachiksi) elämään punkbändin soittajineen, jotka laittaa Nana K:n elämän päälaelleen, sillä hän on elänyt normaalia japanilaisneitosen elämää ilman hairahduksia undergroundimpaan popullaarikulttuuriin. Nana O taas saa Nana K:sta tärkeän tukipilarin ja uskollisen ystävän. Elämä Tokiossa ei ole helppoa, eikä asiaa helpota Nana O:n bändin Black Stonesin nouseminen julkisuuteen, jolloin se joutuu kilpailemaan Nanan entisen poikaystävän bändin kanssa. Bisnes, julkisuus sekä menneisyyden arvet ja haamut sotkevat kummankin tytön elämän lopullisesti. Nana O kamppailee kahden intohimonsa musiikin ja poikaystävänsä Renin välillä, kun taas Nana K joutuu tilanteeseen, jossa hän joutuu valitsemaan järjen ja tunteen välillä. Luvassa on sisaruutta, menneisyyden haamuja ja kurkistus Japanin raadolliseen viihdeteollisuuteen, unohtamatta Yazawan omaperäistä piirrustustyyliä.

Aron morsiamet (Otoyomegatari)
Kirjoittanut/kuvittanut: Kaoru Mori
Julkaistu: 2009-? (Kadokawa)
Suomennettu: 2014-? (Punainenjättiläinen)
Osia: 8/?
Ikäraja: Yli 10-vuotiaille

" Emman tekijän upea uutuus, joka sijoittuu 1800-luvun Keski-Aasiaan! Tarina seuraa aluksi tuoreen morsiamen, Amiran, sekä hänen uuden perheensä elämää. Myöhemmin muun muassa kuljetaan tutkimusmatkailijan seurassa ja tutustutaan uusiin seutuihin - ja uusiin morsiamiin. Upea piirrosjälki, taidokas tunnelmanluonti, uskottavasti rakennettu eksoottinen miljöö sekä useat kiinnostavat henkilöhahmot tekevät Aron morsiamista vuoden mangatapauksen!" (1. osan takakansiteksti)

Suosittelen tätä sarjaa jokaiselle, vaikkei mangasta pitäisikään. Aron moriamen aihe on harvinainen jopa kirjallisuudessa, ja vielä harvinaisempi mangassa. Ensimmäinen morsian on Amira, joka nai itseään kahdeksan vuotta nuoremman Karlukin ja muuttaa asumaan uuden perheensä luokse. Amira ja Karluk ovat sarjan seuratuin pariskunta, mutta englantilaisen tutkimusmatkailija Smithin mukana tavataan myös monia muita naisia. Aron morisiamet eivät mene naimisiin rakkaudesta, vaan vanhempien sopimuksesta ja heidän käytöstään rajoittavat yhteisöjen uskomukset ja tavat, joita sarjassa esitellään. Avioliiton ja naisten elämän lisäksi sarjassa esitellään tarkoin erilaisia käsityömenetelmiä ja symboliikkaa, Morin kuvituskin kuoseineen on silkkaa karkkia silmille.

2 kommenttia:

  1. Minä päätän naistenviikon sunnuntaina mangateoksella. Aron morsiamet 1 ja 2 olisi ollut lukupinossa, mutta nyt esittelyyn on tulossa vähän tuoreempi teos. Emma-sarjaa luin muistaakseni muutamaa osaa vaille loppuun, mutta jotenkin en koskaan ollut täysin vakuuttunut. Sarjasta puuttui toiminta, jopa vanhoissa tyttökirjaklassikoissa sitä on enemmän. Kaunis piirrostyyli ja tarkka ajankuvaus olivat kuitenkin iso plussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emma-sarja ei osunut minun kohdalleni, sillä siloin kun sitä suomennettiin pidin stereotyyppisestä mangasta, eikä historiallinen draama ollut minun juttuni. Aron morisiamissakaan toiminta ei ole pääasia, mutta tieto erilaisista kulttuureista pitää mielenkiintoa yllä, kuten kaunis kuvituskin. Suosittelen ehdottomastai, sillä aihe ja miljöö ovat niin mielenkiintoisia :-)

      Poista